duminică, 22 ianuarie 2012

Citate din Magicianul

"Verificarea e singurul criteriu științific al adevărului. Nu înseamnă că nu există adevăruri care nu se pot verifica."


Cu toate că are peste 700 de pagini, am citit Magicianul (de John Fowles)  în doar 4 zile. E o carte magică și imprevizibilă. Nu voi încerca să o descriu pentru că nu știu dacă aș putea cuprinde tot ceea ce ar trebui spus despre ea.
Voi scrie totuși citatele și fragmentele mele preferate din carte.

"Când mă iubești, e ca și cum Dumnezeu mă iartă de toate greșelile și de neroziile mele."

"Fiecare moarte apasă asupra celor vii, fiecare moarte apasă cu povara grea a complicității; fiecare moarte este absurdă, lăsându-i pe ceilalți cu un sentiment de permanentă vinovăție și cu o tristețe fără sfârșit."

"Și ne-am iubit, nu sex, ci dragoste, deși înțelept ar fi fost să facem numai sex."

"Stăteam pe iarbă și ne sărutam. Probabil că zâmbești. Să stăm pe iarbă și să ne sărutăm, atât. voi, tinerii de astăzi, vă jucați cu trupurile cât vreți, vi le dați, vi le oferiți cât vreți. Noi atunci nu aveam voie. Dar voi, țineți minte, ați plătit prețul vostru: ați pierdut o lume bogată în mister și în emoții  subtile. Nu numai specii de animale dispar, dar și specii de simțăminte."

"Dacă ești destul de deștept, nu vei plânge trecutul pentru ceea ce acesta nu a cunoscut, ci te vei compătimi pe tine pentru ceea ce trecutul a cunoscut."


"-Morții trăiesc.
 -Cum trăiesc?
 -Prin dragoste."

"-Și totuși, eu nu aș fi vrut să mă aflu aici cu nimeni altul. [...] Tu?
 -Nu pot crede că o altă fată ar fi urcat până aici.
 -Ce răspuns evaziv!
 -Îmi pare bine că am venit împreună. Kelly, ești un adevărat frate de arme..
 -Iar tu, Urfe, ești un mare ticălos."

"Fapt este că nu mai am rădăcini nicăieri. Nu  aparțin niciunui loc. Există doar locuri către care și de unde îmi iau zborul. Sau pe deasupra căror zbor. Nu mai am decât oameni care-mi sunt dragi sau pe care-i iubesc. Ei sunt singura patrie care mi-a rămas."

"Cred că ești atât de orb, că nici nu știi că nu mă iubești. Nu știi că ești un ticălos împuțit care nu poate, este și asta o formă de neputință, decât să se considere doar pe sine pe locul întâi. Nimic nu te afectează, Nicko, acolo, în adâncul sufletului, acolo unde contează."

"Nu cred că știi ce înseamnă tristețea."

"În lumea mea, viața însemna totul, valoarea ei era atât de mare, încât era de neprețuit. În lumea lui, un singur lucru era de neprețuit: eleutheria, libertatea. Omul acesta era dovada a tot ceea ce nu putea fi distrus, falsificat, deformat, a tot ceea ce se afla deasupra rațiunii, deasupra logicii, mai presus de istorie și de civilizație. El nu era Dumnezeu, pentru că nu există un Dumnezeu pe care să-l putem cunoaște. Dar reprezenta dovada că există un Dumnezeu pe care nu-l vom cunoaște niciodată."


"Cred că pentru ea eram mai mult un simbol. Un simbol a tot soiul de lucruri care nu-i reușiseră în viață. Ultima speranță, presupun."

"...la fete tactul în dragoste este în proporție inversă cu nivelul lor de educație."

"...nu ne mai speriem de o mască, ci de ceea ce se ascunde în spatele ei. Eterna sursă a tuturor spaimelor, a tuturor ororilor, a tuturor răutăților e omul."

 "A fost odată un tânăr prinț care credea în toate lucrurile, în afară de trei. Nu credea în prințese, nu credea în insule, nu credea în Dumnezeu. Împăratul, tatăl său, îi spusese că aceste lucruri nu există. Și cum nu erau nici prințese, nici insule și nici vreun semn al existenței lui Dumnezeu în împărăția tatălui său, tânărul prinț îi dădu crezare."

"Frumusețea este ceva de adaos. Ca ambalajul în jurul cadoului. Nu e cadoul în sine."

"Sfârșitul nu este decât un punct printre alte puncte înșirate pe o ață. O tăietură de foarfecă făcută la întâmplare."

"Nu poți să urăști pe cineva deja înfrânt. Care, fără tine, nu va mai fi niciodată un om întreg."

"Tace, nu va vorbi niciodată, nu va ierta, nu va întinde mâna, va rămâne de-a pururi în acest prezent înghețat."

"mâine să iubească cel care n-a iubit niciodată
 și cel care a iubit să iubească mâine"

7 comentarii:

  1. Doamne cand am citit cartea asta: am aruncat-o, am plans si iar am citit-o

    RăspundețiȘtergere
  2. eu am citit-o in 32 de ore..dar n-as putea s-o mai fac o data

    RăspundețiȘtergere
  3. E a doua oara cand citesc "Magicianul" si pot spune ca nici o carte nu mi-a placut la fel de mult inainte de aceasta.Mai mult,a existat o fiinta inainte de cartea aceasta si una dupa ea.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt pe la pagina 130... M-ati facut extrem de curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  5. Geniala! Te face sa treci prin toate starile prin care "trece" si el. Este o carte care dupa ce ai terminat-o, cateva zile mai pastrezi starea aia de spirit de..după. O recomand si eu, merita citita si....recitita!

    RăspundețiȘtergere
  6. fiecare raspuns e o moarte
    aflarea e umbra unei umbre

    RăspundețiȘtergere
  7. Știi că tocmai ai terminat de citit o carte bună dacă după ce ai întors ultima pagină te simți ca și cum ai fi pierdut un bun prieten

    RăspundețiȘtergere